Zijn kleurlenzen gevaarlijk om te dragen?

Dit is één van de meest gestelde vragen die wij dagelijks krijgen in onze mailbox. Dit is dan ook geen gekke vraag, je ogen zijn tenslotte een belangrijk onderdeel van je lichaam waar je erg zuinig op moet zijn. Kleurlenzen vallen niet onder medische producten en worden vaak om cosmetische redenen gedragen. Om bijvoorbeeld met een ander oogkleur door het leven te gaan of tijdens een feest of festival. Als eerste willen wij voorop stellen dat alle contactlenzen die verkocht worden op deze website beschikken over een CE kwaliteitslabel. Dit houdt in dat de producten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving en in Europa verkocht mogen worden. In dit artikel lees je of het gevaarlijk is om gekleurde lenzen te dragen.

Kort antwoord: Nee, kleurlenzen zijn niet schadelijk voor het menselijk oog, mits je de lenzen goed en hygiënisch onderhoudt.

Contactlenzen hebben dezelfde formaat

Alle lenzen die op kleurlenzenwinkel.nl verkocht worden hebben allemaal dezelfde pasvorm. Dit houdt in een diameter/radius van 14.2 mm en een basiscurve van 8.60 mm. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de grootte van een gemiddelde oogbol. Mensen met een afwijkend oogbol krijgen snel last van irritaties, waardoor het dragen van de lens niet comfortabel aanvoelt. Het is dan ook raadzaam om de lens per direct uit het oog te verwijderen. Bij minder dan 2% van de wereldbevolking komt een afwijkend hoornvlies voor (bron: oogartsen.nl). De meeste mensen met een afwijkend hoornvlies is hiervan op de hoogte, omdat zij hoogstwaarschijnlijk hiervoor naar de oogarts/opticien zijn geweest. Het dragen van kleurlenzen is dus gevaarlijk voor mensen met een afwijkend oogbol.

Gemiddelde diameter en basiscurve contactlens

Op deze afbeelding zie je duidelijk wat er wordt bedoeld met een diameter van 14.2 mm en een basiscurve van 8.6 mm

Goede hygiëne erg belangrijk voor gekleurde lenzen

Ontstekingen en irritaties kunnen vooral ontstaan door het slecht onderhouden van de lenzen. Gekleurde lenzen worden meestal voor een korte periode gedragen, waardoor ze langer dan normale lenzen in de lenzenvloeistof blijven zitten. Daarnaast worden de lenzen in de meeste gevallen niet iedere dag gedragen. Zeker met de party lenzen is dit het geval. Als er een lange periode zit tussen het dragen van de lenzen is het belangrijk om regelmatig de lenzenvloeistof te verversen. Zo voorkom je dat de bacteriën in de vloeistof niet de kans krijgen om verder door te groeien. Het kan gevaarlijk zijn om lenzen te dragen die langer dan een maand in dezelfde lenzenvloeistof heeft gezeten.

Belangrijk om de lenzenvloeistof van de kleurlenzen te verversen

Onverantwoord gebruik van lenzen

Het is belangrijk dat je de kleurlenzen verantwoord gebruikt en geen gekke dingen doet. Vooral op het gebied van oogaandoeningen en hygiëne zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een paar voorbeelden van onverantwoord gebruik van contactlenzen zijn:

  • Twee paar lenzen over elkaar heen dragen (bijvoorbeeld transparante contactlenzen op sterkte en daaroverheen party lenzen).
  • Lenzen delen met één of meerdere personen
  • Lenzen dragen terwijl je een oogaandoening of gevoelige ogen hebt
  • Slapen met kleurlenzen in
  • Lenzen in- of uitdoen met ongewassen handen
  • Kleurlenzen langer dragen dan dat op de verpakking staat vermeld

Dit is slechts een kleine greep van voorbeelden van slecht gebruik van lenzen. Heb je vragen over of iets wel of niet kan, dan staan onze specialisten van de klantenservice altijd voor je klaar.

Voordelen van de contactlenzen van kleurlenzenwinkel.nl

Alle kleurlenzen worden in een ongeopende, steriele verpakking in lenzenvloeistof geleverd. Alle lenzen die te bestellen zijn hebben een CE kwaliteitslabel en zijn ISO gecertificeerd. Deze lenzen mogen in Nederland en België verkocht worden en voldoen aan de Europese regels. Ieder paar gekleurde lenzen wordt geleverd met een (Engelse) instructiehandleiding, waarin aanbevelingen, onderhoud, waarschuwingen en de eventuele bijwerkingen beschreven staan.